in

BANTUAN BANJIR RM1000 UNTUK SETIAP KETUA ISI RUMAH YANG TERJEJAS 2021

BANTUAN BANJIR RM1000 UNTUK SETIAP KETUA ISI RUMAH YANG TERJEJAS 2021

BANTUAN BANJIR RM1000 UNTUK SETIAP KETUA ISI RUMAH YANG TERJEJAS 2021

Menurut Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob dalam sidang media mengetuai pihak kerajaan bersetuju menyediakan peruntukan awal RM100 juta untuk bantuan pasca banjir bagi membaiki kerosakan rumah dan infrastruktur lain.

Bantuan Wang Ihsan (BWI) yang dinaikkan daripada RM500 kepada RM1,000 iaitu setiap ketua isi rumah akan diberi sumbangan RM1,000. Hanya ketua isi rumah yang terjejas dengan bencana banjir sahaja yang akan dapat menerima sumbangan RM1000 dan dipercepatkan di kawasan-kawasan banjir di kesemua negeri termasuk Selangor.

Syarikat berkaitan kerajaan (GLC) dan syarikat pelaburan berkaitan kerajaan (GILC) masing-masing bersetuju memberi geran padanan RM20 juta kepada kerajaan. Menurut Perdana Menteri lagi, peruntukan RM40 juta telah diperoleh bagi membaiki kerosakan rumah, infrastruktur lain dan membantu mangsa-mangsa banjir di negeri terjejas teruk seperti Selangor, Perak, Kelantan dan Pahang.

Dalam pada itu, Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob juga telah mengumumkan cuti kecemasan kepada semua kakitangan kerajaan awam yang terekesan akibat bencana banjir. Manakala bagi kakitangan Swasta, syarikat disarankan memberi cuti berbayar kepada pekerja iaitu “paid leave“, tanpa menolak peruntukan cuti tahunan dan gaji pekerja.

BACA JUGA: SEMAK NOMBOR CUKAI PENDAPATAN :CARA DAPATKAN NOMBOR INCOME TAX INDIVIDU

Join channel telegram kami untuk mengetahui info bantuan kerajaan malaysia dan info semasa malaysia
(https://t.me/bantuankerajaanmalaysiainfo)

BANTUAN BANJIR RM1000 UNTUK SETIAP KETUA ISI RUMAH YANG TERJEJAS 2021

Antara ringkasan yang dapat anda fahami daripada artikel terkini diatas adalah:

  • Pihak kerajaan bersetuju menyediakan peruntukan awal RM100 juta untuk bantuan pasca banjir bagi membaiki kerosakan rumah dan infrastruktur lain.
  • Hanya ketua isi rumah yang terjejas dengan bencana banjir sahaja yang akan dapat menerima sumbangan RM1000 dan dipercepatkan di kawasan-kawasan banjir di kesemua negeri termasuk Selangor.
  • Cuti kecemasan kepada semua kakitangan kerajaan awam yang terekesan akibat bencana banjir.
  • Syarikat Swasta disarankan memberi cuti berbayar kepada pekerja iaitu “paid leave”, tanpa menolak peruntukan cuti tahunan dan gaji pekerja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

SEMAK NOMBOR CUKAI PENDAPATAN :CARA DAPATKAN NOMBOR INCOME TAX INDIVIDU

ZAKAT PENDAPATAN – CARA KIRA DAN BAYAR ONLINE