in , ,

BUDI MADANI : PERMOHONAN BANTUAN SUBSIDI DIESEL

BUDI MADANI

BUDI MADANI : PERMOHONAN BANTUAN SUBSIDI DIESEL

Kerajaan MADANI memastikan peruntukan subsidi disasarkan kepada golongan yang layak. Belanjawan 2024 yang diumumkan, komited untuk menyasarkan semula subsidi bahan api bagi mengekang aktiviti penyeludupan dan ketirisan subsidi rakyat.

​Bagi memastikan kebajikan majoriti rakyat terus terpelihara, BUDI MADANI diperkenalkan sebagai platform penyasaran semula subsidi hanya kepada yang memerlukan. Kenderaan pengangkutan barangan darat tertentu terus mendapat subsidi bagi mengawal harga barangan, manakala individu terpilih diberikan bantuan tunai bagi membendung kenaikan kos sara hidup.

APA ITU BUDI MADANI?

  • Subsidi diesel madana merupakan program bantuan subsidi untuk pemilik kenderaan diesel persendirian individu, petani kecil, dan pekebun kecil komoditi. Berapa jumlah bantuan yang diberikan?
  • Penerima layak akan menerima bantuan sebanyak RM200 sebulan. Bagaimana cara untuk memohon subsidi diesel madani?
  • Pemilik kenderaan diesel persendirian boleh memohon di bawah kategori BUDI Individu, sementara petani kecil dan pekebun kecil boleh memohon di bawah kategori BUDI Agri-Komoditi. Bagaimana proses penyaluran bantuan?
  • Bagi permohonan sebelum 3 Jun, penerima akan menerima bantuan pertama menjelang pertengahan bulan depan dan seterusnya secara bulanan. Bagi permohonan selepas tarikh tersebut, pertolongan pertama akan diberikan dalam dua minggu dan seterusnya secara bulanan.

BACA JUGA DISINI : TARIKH BAYARAN STR FASA 3 2024: SEMAK ONLINE

SYARAT LAYAK MOHON BUDI MADANI

Kelayakan akan disemak berdasarkan kriteria yang termaktub seperti warganegara Malaysia, memiliki kenderaan diesel persendirian yang berdaftar dengan JPJ, pendapatan individu atau pasangan tidak melebihi RM100,000 untuk BUDI Individu, dan antara lain.

CARA MOHON SUBSIDI MINYAK DIESEL

  1. Untuk memohon sila klik link Kementerian Perdagangan Dalam Negeri
  2. Isi No Kad Pengenalan,No Pendaftaran Syarikat atau No PBT di ruangan yang disediakan.
  3. Masukkan kata laluan

APA TUJUAN BUDI MADANI?

Program ini bertujuan untuk memperkuatkan kewangan Kerajaan serta meningkatkan daya saing Malaysia melalui penyasaran subsidi diesel.

SOALAN LAZIM

Bagaimanakah cara permohonan bantuan subsidi diesel?

Akan dikemaskini

Bila dapat duit subsidi diesel?

Bagi permohonan sebelum 3 Jun, penerima akan menerima bantuan pertama menjelang pertengahan bulan depan dan seterusnya secara bulanan.

Bagi permohonan selepas tarikh tersebut, pertolongan pertama akan diberikan dalam dua minggu dan seterusnya secara bulanan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

KEMASKINI MATRIKULASI

KEMASKINI MATRIKULASI 2024 : KEMASKINI SEKARANG

SUBSIDI DIESEL BUDI MADANI

SUBSIDI DIESEL BUDI MADANI 2024 : MOHON SEKARANG