in ,

CARA BACA PULSE OXIMETER: UKUR TAHAP OKSIGEN DALAM BADAN ANDA

cara baca oximeter ukur tahap oksigen anda

CARA BACA PULSE OXIMETER: UKUR TAHAP OKSIGEN DALAM BADAN ANDA

Tujuan bacaan pulse oximeter adalah untuk memeriksa seberapa baik jantung anda mengepam oksigen ke dalam badan anda.

Ini dapat digunakan untuk memantau kesihatan individu dengan segala jenis keadaan yang dapat mempengaruhi kadar oksigen darah, terutama ketika mereka berada dihospital.

APA ITU PULSE OXIMETER?

Pulse oximeter adalah cara yang tidak menyakitkan dan boleh dipercayai bagi doktor untuk mengukur tahap oksigen darah seseorang.

Semasa anda bernafas, oksigen memasuki paru-paru anda, melewati selaput nipis dan memasuki aliran darah anda – di mana ia kemudian diambil oleh sel darah merah dan dibawa ke seluruh badan ke pelbagai organ.

Pulse oximeter adalah alat kecil yang biasanya mecucuk di hujung jari atau klip pada cuping telinga anda dan menggunakan pembiasan cahaya inframerah untuk mengukur seberapa baik oksigen mengikat sel darah merah anda.

APAKAH FUNGSI PULSE OXIMETER?

Terdapat sebilangan besar kes penggunaan biasa untuk pulse oximeter, termasuk:

  • untuk menilai seberapa baik ubat paru-paru berfungsi
  • untuk menilai sama ada seseorang memerlukan bantuan pernafasan
  • untuk menilai betapa bermanfaatnya ventilator
  • untuk memantau tahap oksigen semasa atau selepas prosedur pembedahan yang memerlukan ubat penenang
  • untuk menentukan seberapa berkesan terapi oksigen tambahan, terutamanya ketika rawatan baru
  • untuk menilai kemampuan seseorang untuk bertolak ansur dengan peningkatan aktiviti fizikal
  • untuk menilai sama ada seseorang berhenti bernafas sesaat ketika tidur – seperti dalam kes apnea tidur – semasa kajian tidur

SIAPAKAH YANG PERLU MENGGUNAKAN PULSE OXIMETER?

Antara pesakit yang perlu menjalani pemeriksaan pulse oximeter adalah yang pesakit yang mempunyai masalah berikut:

BAGAIMANA PULSE OXIMETER BERFUNGSI?

Semasa pembacaan pulse oximeter, alat seperti penyepit kecil diletakkan di jari, cuping telinga, atau jari kaki. Sinar cahaya kecil melewati darah di jari, mengukur jumlah oksigen. Ia melakukannya dengan mengukur perubahan penyerapan cahaya dalam darah beroksigen atau deoksigenasi. Ini adalah proses yang tidak menyakitkan.

Dengan demikian, pulse oximeter dapat memberitahu anda tahap ketepuan oksigen anda dan juga kadar degupan jantung anda.

Langkah-langkah prosedur
Pulse oximeter boleh digunakan dalam keadaan pesakit dalam dan pesakit luar. Dalam beberapa kes, doktor anda mungkin mengesyorkan agar anda mempunyai pulse oximeter untuk kegunaan rumah.

LANGKAH-LANGKAH MENGGUNAKAN PULSE OXIMETER

  1. Selalunya, alat seperti klip akan diletakkan di jari, cuping telinga, atau jari kaki anda. Anda mungkin merasakan sedikit tekanan, tetapi tidak ada rasa sakit atau mencubit. Dalam beberapa kes, probe kecil boleh diletakkan di jari atau dahi anda dengan pelekat yang melekit. Anda mungkin diminta untuk mengeluarkan cat kuku jika dilekatkan pada jari.
  2. Anda akan terus memantau selama yang diperlukan untuk melihat nadi dan ketepuan oksigen anda. Semasa memantau keupayaan aktiviti fizikal, ini akan dilakukan sepanjang latihan dan selama tempoh pemulihan. Semasa operasi, pemantauan akan dilampirkan terlebih dahulu dan dikeluarkan setelah anda terjaga dan tidak lagi berada di bawah pengawasan. Kadang-kadang, ia hanya akan digunakan untuk membaca satu bacaan dengan sangat cepat.
  3. Setelah ujian selesai, klip atau probe akan dikeluarkan.

CARA BACA PULSE OXIMETER

Pulse oximeter biasanya merupakan ujian yang cukup tepat. Perkara ini berlaku terutamanya ketika menggunakan peralatan berkualiti tinggi yang terdapat di kebanyakan pejabat perubatan atau kawasan hospital. Ini secara konsisten memberikan hasil dalam perbezaan 2 peratus sama ada dari apa sebenarnya. Sekiranya bacaan anda adalah 82 peratus, misalnya, tahap ketepuan oksigen sebenar anda mungkin dari 80 hingga 84 peratus. Walau bagaimanapun, kualiti bentuk gelombang dan penilaian individu mesti dipertimbangkan. Faktor seperti pergerakan, suhu, atau cat kuku boleh mempengaruhi ketepatan.

Biasanya, lebih daripada 89 peratus darah anda mesti membawa oksigen. Ini adalah tahap ketepuan oksigen yang diperlukan untuk memastikan sel – dan badan anda – sihat. Walaupun ketepuan oksigen di bawah ini sementara tidak diyakini menyebabkan kerosakan, kejadian tepu oksigen yang rendah atau berulang mungkin merosakkan.

Tahap ketepuan oksigen 95 peratus dianggap normal bagi kebanyakan individu yang sihat. Tahap 92 peratus menunjukkan potensi hipokemia, atau kekurangan oksigen yang mencapai tisu di dalam badan.

cara baca oksimeter ukur tahap oksigen dalam badan anda

 

BACA JUGA DISINI:

CARA DELETE AKAUN INSTAGRAM

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

cara tukar background google meet guna hp dan di laptop

CARA TUKAR BACKGROUND GOOGLE MEET GUNA HP DAN DI LAPTOP