in

CARA CHECK NOMBOR PERKESO SOCSO

cara check nombor perkeso

CARA CHECK NOMBOR PERKESO SOCSO

Selain daripada Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP), semua pekerja dan majikan di Malaysia diminta untuk menyumbang kepada Pertubuhan Keselamatan Sosial (PERKESO). Atau dikenali sebagai Pertubuhan Keselamatan Sosial (PERKESO) dalam Bahasa Malaysia.

PERKESO memberikan perlindungan kepada anggotanya dari segi faedah perubatan dan wang tunai, yang merangkumi kecederaan, penyakit dan kecacatan yang berkaitan dengan pekerjaan, kemalangan dan kematian di tempat kerja.

Jadi, sama seperti KWSP, PERKESO memainkan peranan penting untuk semua pekerja di Malaysia.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai PERKESO, anda boleh merujuk ke profil PERKESO. Ia memberikan keterangan terperinci mengenai PERKESO.

Pada dasarnya, tujuan PERKESO adalah untuk memberikan perlindungan keselamatan sosial dari segi wang tunai dan faedah kepada pekerja di sektor swasta sekiranya berlaku kecederaan di tempat kerja, keadaan kecemasan, penyakit pekerjaan, dan kematian.

Kedua-dua majikan dan pekerja harus menyumbang kepada pembayaran PERKESO. Pekerja membayar bahagian yang lebih kecil, bergantung pada pendapatan mereka. Kadar sumbangan antara 0.5% hingga 3%. Tetapi bagi pekerja dengan gaji bulanan lebih dari RM3,000, sumbangan PERKESO adalah pilihan.

BACA JUGA: CARA PERMOHONAN KAD PENGENALAN ONLINE

CARA CHECK NOMBOR PERKESO SOCSO SECARA ONLINE

 • Memeriksa nombor PERKESO anda adalah mudah. Nombor PERKESO anda sama dengan nombor IC anda sekiranya anda adalah penduduk Malaysia.
 • Di dalam pelayar, masukkan pautan berikut (http://esemak.perkeso.gov.my/) Atau, anda boleh lawati laman web PERKESO di (www.perkeso.gov.my), dan klik pada
  ikon e-Semak

cara check nombor perkeso

 • Laman Utama e-Semak PERKESO akan dipaparkan.
 • isi maklumat PERKESO anda

cara check nombor perkeso

 • Untuk menyemak status pendaftaran majikan, pilih menu Majikan dan masukkan Nama
  Majikan / Nombor Kod Majikan

 • Untuk menyemak status pendaftaran pekerja, pilih menu Pekerja dan masukkan Nombor
  Kad Pengenalan tanpa sengkang ‘-‘

 • Satu lagi cara adalah dengan membuat semakan pada slip gaji. Sesetengah slip gaji akan memaparkan no PERKESO untuk rujukan pekerja dan majikan.

  Namun jika tidak dinyatakan, anda mungkin boleh bertanya dengan HR di syarikat anda bekerja.

 • Untuk sebarang pertanyaan berkenaan panduan perkhidmatan atas talian, sila hubungi talian
  1-300-22-8000 atau layari laman web Borang Maklumbalas Perkeso (https://www.perkeso.gov.my/hubungi-kami/pertanyaan/borang-maklumbalas.html)

Apakah perincian faedah PERKESO?

Terdapat dua kumpulan untuk ahli. Mereka adalah berikut:

 1. Skim Kecederaan Pekerja: PERKESO mengatakan ini “memberikan perlindungan kepada pekerja terhadap kemalangan atau penyakit pekerjaan yang timbul akibat dan semasa dia bekerja.” Ini termasuk kemalangan industri dan komuter, penyakit pekerjaan, dan kemalangan semasa kecemasan.
 2. Skim Pencen Tidak Sah: Ini adalah liputan 24 jam untuk tidak sah. Tidak sah ditakrifkan sebagai keadaan yang tidak dapat disembuhkan. Ini termasuk orang dengan penyakit terminal yang akan menghentikan mereka daripada bekerja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

cara permohonan kad pengenalan

CARA PERMOHONAN KAD PENGENALAN ONLINE

esyariah semak status perkahwinan

ESYARIAH SEMAK STATUS PERKAHWINAN