in

CARA CHECK STATUS BLACKLIST TELCO : CLEAR NAMA SENARAI HITAM

CARA CHECK STATUS BLACKLIST TELCO : CLEAR NAMA SENARAI HITAM

CARA CHECK STATUS BLACKLIST TELCO : CLEAR NAMA SENARAI HITAM

Pendekatan senarai hitam melibatkan penentuan entiti yang harus disekat. Senarai hitam ialah senarai entiti yang mencurigakan atau berniat jahat yang harus dinafikan akses atau hak menjalankan pada rangkaian atau sistem.

Sebagai contoh dalam dunia fizikal, pihak berkuasa kawalan sempadan mungkin mengekalkan senarai hitam pengganas yang diketahui atau disyaki. Pemilik kedai mungkin mempunyai senarai hitam perompak kedai. Dalam dunia keselamatan rangkaian, senarai hitam selalunya terdiri daripada perisian berniat jahat seperti virus, perisian pengintip, Trojan, worm dan jenis perisian hasad lain. Anda juga boleh mempunyai senarai hitam pengguna, alamat IP, aplikasi, alamat e-mel, domain, proses atau organisasi. Anda boleh menggunakan senarai hitam pada hampir mana-mana aspek rangkaian anda.

Anda mungkin mengenal pasti entiti yang mencurigakan atau berniat jahat melalui tandatangan digital, heuristik, tingkah laku atau dengan cara lain mereka. Untuk menyenaraihitamkan aplikasi, organisasi boleh membuat senarai hitam mereka sendiri dan juga menggunakan senarai yang dibuat oleh pihak ketiga, seperti pembekal perkhidmatan keselamatan rangkaian. Penyenaraian hitam ialah pendekatan tradisional untuk mengawal akses dan telah lama digunakan oleh alat anti-virus, penapis spam, sistem pengesanan pencerobohan dan program perisian keselamatan yang lain.

Pendekatan senarai hitam adalah berpaksikan ancaman, dan lalainya adalah untuk membenarkan akses. Mana-mana entiti yang tiada dalam senarai hitam diberi akses, tetapi apa-apa yang diketahui atau dijangka sebagai ancaman disekat.

BACA JUGA: CARA DAFTAR BANTUAN KASIH IBU SMART SELANGOR : KISS SELANGOR RM200

Join channel telegram kami untuk mengetahui info bantuan kerajaan malaysia dan info semasa malaysia
(https://t.me/bantuankerajaanmalaysiainfo)

CARA CHECK STATUS BLACKLIST TELCO : CLEAR NAMA SENARAI HITAM

  1. sekiranya anda tidak boleh membuat pendaftaran postpaid daripada mana-mana syarikat telekomunikasi. Ini bermakna nama anda telah disenaraihitamkan oleh mana-mana syarikat telekomunikasi di Malaysia.
  2. Semakan kredit pembekal perkhidmatan atau pendaftaran postpaid.Lawati pautan untuk semak status anda dengan cuba checkout di laman telco DISINI
  3. Kemudian, anda boleh menyemak dengan memasukkan nombor ID anda, dan kemudian klik “verify”.
  4. sekiranya tiada sebarang notifikasi tentang status anda, maka anda tidak disenaraihitamkan, akan tetapi jika keluar notifikasi yang mengatakan “Sorry, you are unable to make any purchase as you have been balcklist by server provider(s) below

[CLEAR NAMA ANDA DARI SENARAI HITAM TELCO]

  1. Pergi ke pusat servis telekom berhampiran anda dan bayar penuh bil anda. Dalam masa 24 jam, senarai hitam anda akan dikosongkan atau,
  2. Hubungi talian hotline perkhidmatan telekomunikasi untuk mendapatkan nombor akaun bil anda yang belum dijelaskan dan bayar dalam talian (perbankan dalam talian). Selepas pembayaran selesai, senarai hitam anda akan dibersihkan dalam masa 24 jam.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CARA DAFTAR BANTUAN KASIH IBU SMART SELANGOR : KISS SELANGOR RM200

CARA DAFTAR BANTUAN KASIH IBU SMART SELANGOR : KISS SELANGOR RM200

PANDUAN LENGKAP REGISTER KAD HIJAU CIDB MELALUI ONLINE

PANDUAN LENGKAP REGISTER KAD HIJAU CIDB MELALUI ONLINE