in

CARA MEMINDAHKAN DATA DARI HP LAMA KE HP BARU

CARA MEMINDAHKAN DATA DARI HP LAMA KE HP BARU

CARA MEMINDAHKAN DATA DARI HP LAMA KE HP BARU

Disini kami ingin berkongsi bagaimana cara memindahkan data dari hp lama ke hp baru.Kita sedia maklum,perkembangan teknologi masa kini semakin maju dan sejurus dengan kemajuan ini menjadi faktor kepada perkembangan teknologi dalam industri henfon.Oleh hal demikian,sebagai pengguna semestinya kita akan tertarik dengan teknologi terkini yang disediakan oleh pembuatan telefon.Hal ini menyebabkan pengguna teringin untuk menukar hp lama ke hp baru.Justeru itu akan membuat kita dalam dilema kerana banyak data dari henfon lama yang penting mungkin tidak dapat di ambil semula atau akan hilang jika hp lama itu rosak.Contohnya maklumat SMS, senarai kontak, fail media, konfigurasi, kata laluan, aplikasi dan sebagainya.

Jangan risau,di sini akan tunjukkan cara bagaimana untuk pindahkan data dari hp lama ke hp yang baru.Ikuti langkah yang disediakan dibawah.

CARA PINDAHKAN DATA DAN APLIKASI HP MELALUI AKAUN GOOGLE

Akaun google semestinya didapati di semua peranti, ia mudah boleh digunakan untuk berhijrah Android untuk Android tanpa banyak kesulitan. Pertama, anda perlu menyegerakkan data anda daripada peranti sumber dan kemudian log masuk ke akaun yang sama untuk menyegerakkan telefon baru anda dengan Drive. Untuk melaksanakan penghijrahan telefon menggunakan Google Drive, ikuti langkah berikut:

 1. Untuk memulakan dengan, pergi ke Tetapan> Sandaran & Set semula pada peranti sumber dan menghidupkan pilihan “Backup Data saya”.
 2. Tambahan pula, anda boleh memilih jenis data yang anda ingin segerakkan dengan Google Drive anda. Anda hanya boleh menghidupkan ciri untuk sandaran automatik untuk membuat sebahagian besar ruang pada Google Drive.
 3. Tunggu untuk sementara sebagai peranti anda akan membuat sandaran kandungan pada Drive. Anda juga boleh pergi ke Drive akaun anda untuk melihat sandaran.
 4. Sekarang, untuk Android berhijrah ke telefon baru, anda hanya perlu hidupkan peranti sasaran dan teruskan untuk melaksanakan persediaan itu.
 5. Setuju dengan terma-terma dan syarat-syarat dan log masuk ke akaun Google anda. Pastikan ini adalah akaun yang sama yang dikaitkan dengan peranti sumber anda.
 6. Seperti yang anda-log masuk ke akaun, ia akan memaparkan senarai fail sandaran yang ada. Hanya pilih fail sandaran baru-baru ini.
 7. Tambahan pula, anda boleh memilih aplikasi yang anda ingin untuk memulihkan daripada sini atau memulihkan semua kandungan sekaligus.
 8. Untuk berhijrah Android untuk Android, hanya klik pada butang “Restore” dan memindahkan data anda dari lama anda ke peranti baru.

CARA MEMINDAHKAN CONTACT KE PHONE BARU( Kenalan)

Anda juga boleh memindahkan dengan hanya menggunakan akaun google anda:

 1. Save kan semua kenalan anda ke dalam akaun google
 2. Pada di handphone baru, sekiranya anda menggunakan akaun google yang sama, anda hanya perlu klik restore. Semua kenalan anda di handphone lama telah dipindakan ke hanphone baru.

CARA PINDAH GAMBAR & VIDEO KE PHONE BARU(Telefon Lama ke Telefon Baharu)

Untuk pindah secara manual anda hanya perlu tranfer ke PC atau Laptop tetapi cara ini akan memakan masa. KiniGoogle Photos juga boleh menjadi pilihan yang baik. Ia menawarkan ruang tanpa had untuk gambar dan video.

 1. Pastikan handphone anda mempunyai aplikasi Google Photos Android dan enable sync semua gambar dan video anda ke cloud.
 2. Secara default, Google Photos hanya backup folder kamera. Namun anda juga boleh membuat backup folder lain:
 3. Klik pada menu utama Google Photos di penjuru kiri sebelah atas dan pilih Device Folders.
 4. Sekarang pilih folder yang ingin disegerakkan.
 5. Anda hanya memasang aplikasi Google Photos pada telefon baru anda untuk melihat dan memuat turun kandungan.

CARA PINDAHKAN SEMUA DATA MENGGUNAKAN APLIKASI

Sekirany anda ingin memindahkan kesemua data dalam telefon ke telefon baru melalui WiFi, anda boleh menggunakan aplikasi CLONEit. Dengan menggunakan CLONEit, anda boleh memindahkan kenalan, log panggilan, SMS, MMS, semua jenis fail media, aplikasi, data aplikasi, tetapan sistem, rangkaian Wifi dan kata laluan, penanda buku dan banyak lagi.

 1. Untuk menggunakan aplikasi CLONEit, pastikan kedua handphone mempunyai aplikasi ini.
 2. Buka aplikasi ini di keduan-dua handphoen, pada hanphone baharu klik Receiver dan pada hanphone lama klik Sender(pastikan kedua-duanya disambungkan ke Wi-Fi yang sama).
 3. Anda akan diminta untuk memilih data yang anda mahu pindahkan. Sebaik sahaja dipilih, semua data akan dipindahkan pada kelajuan dipercayai sehingga 20MB/s.

BACA JUGA DISINI : CARA TUKAR KAD ATM ROSAK ONLINE (TUKAR KAD ATM MAYBANK,CIMB,BANK RAKYAT,HONG LEONG,PUBLIC BANK, DAN AFFIN BANK)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CARA TUKAR KAD ATM ROSAK ONLINE

CARA TUKAR KAD ATM ROSAK ONLINE (TUKAR KAD ATM MAYBANK,CIMB,BANK RAKYAT,HONG LEONG,PUBLIC BANK, DAN AFFIN BANK)

DAFTAR LESEN MEMANDU ONLINE 2021

DAFTAR LESEN MEMANDU ONLINE 2021 (KERETA DAN MOTOR)