in

CARA MEMOHON ISAYANG KWSP

CARA MEMOHON ISAYANG KWSP

CARA MEMOHON ISAYANG KWSP

Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) akan melancarkan kemudahan i-Sayang pada suku pertama 2022 sebagai sebahagian daripada usaha berterusannya untuk meningkatkan kesejahteraan rakyat.

Menurut Tan Sri Ahmad Badri Mohd Zahir beliau berkata, i-Sayang adalah inisiatif pemindahan sukarela dua peratus caruman KWSP daripada akaun suami ke akaun isteri boleh dilakukan.

Menurutnya juga, pelancaran yang akan datang ialah i-Lindung, iaitu salah satu dana persaraan yang membolehkan pengeluaran daripada Akaun 2 untuk membeli insurans hayat dan penyakit kritikal melalui platform KWSP.

Inisiatif lain yang disemak termasuklah keperluan mandatori untuk pekerja sektor tidak formal bukan pertanian untuk menyediakan perlindungan KWSP yang sah secara berperingkat.

Tambahan juga, Skim Caruman Lebihan Sukarela adalah skim dimana ahli boleh memaksa majikan menaikkan caruman KWSP kepada lebih 11% daripada kadar cukai berkanun.

BACA JUGA: CARA SEMAK STATUS BKM

Join channel telegram kami untuk mengetahui info bantuan kerajaan malaysia dan info semasa malaysia
(https://t.me/bantuankerajaanmalaysiainfo)

CARA MEMOHON ISAYANG KWSP

NOTA: Untuk maklumat anda, buat masa ini kami masih belum mendapat sebarang maklumat berkenaan cara untuk membuat permohonan i-sayang di KWSP. Jika kami mendapat sebarang maklumat tambahan yang terkini mengenai i-sayang KWSP, kami akan segera mengemas kini laman web ini untuk kegunaan anda pada masa yang akan datang iaitu dijangka pada tahun 2022.

[INISIATIF-INISIATIF YANG AKAN DILANCARKAN OLEH AHLI KWSP]

  1. i-Sayang KWSP iaitu pemindahan 2% caruman KWSP secara sukarela daripada akaun suami ke akaun isteri
  2. i-Lindung KWSP iaitu pembelian insurans hayat dan penyakit kritikal melalui platform KWSP boleh dilakukan oleh dana persaraan daripada Akaun 2 KWSP
  3. Pekerja Sektor Tidak Formal Bukan Pertanian akan disediakan perlindungan KWSP yang sah secara berperingkat yang merupakan keperluan mandatori
  4. Skim Caruman Lebihan Sukarela adalah adalah skim dimana ahli boleh memaksa majikan menaikkan caruman KWSP kepada lebih 11% daripada kadar cukai berkanun.
Apa itu i-Sayang?

i-Sayang adalah inisiatif pemindahan sukarela dua peratus caruman KWSP daripada akaun suami ke akaun isteri boleh dilakukan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TARIKH BAYARAN I-CITRA BULAN DISEMBER

TARIKH BAYARAN I-CITRA BULAN DISEMBER

CARA BUAT ADUAN MAJIKAN TIDAK BAYAR GAJI MINIMA RM1200

CARA BUAT ADUAN MAJIKAN TIDAK BAYAR GAJI MINIMA RM1200