in , ,

CARA NAK GUNA PREGNANCY TEST

CARA NAK GUNA PREGNANCY TEST

berikut merupakan cara menggunakan pregnancy test, waktu membuat ujian kehamilan, kenalpasti apa keputusan positif dan negatif ujian kehamilan dan masa terbaik membuat ujian dalam kitaran anda

BACA JUGA: CARA NAK TUKAR SUARA WAZE

Join channel telegram kami untuk mengetahui info bantuan kerajaan malaysia dan info semasa malaysia
(https://t.me/bantuankerajaanmalaysiainfo)

CARA NAK GUNA PREGNANCY TEST

cara nak guna pregnancy

  1. Tanggalkan Removable Cap untuk membuka Sample Aplication Window.
  2. Arahkan hujung Sample Aplication Window (dengan 5 bukaan kecil) terus ke aliran air kencing. Ambil sampel sekurang-kurangnya 7-10 saat, untuk memastikan sampel yang mencukupi dikumpulkan oleh alat pengujian. (Teknik lain adalah mengumpulkan air kencing ke dalam bekas yang bersih dan celupkan separuh Sample Aplication Window selama sekurang-kurangnya 10 saat.)
  3. Tutup semula peranti dan letakkan secara mendatar pada permukaan yang bersih dan rata.
  4. Tunggu 5 minit sehingga ujian selesai diproses.

[WAKTU MEMBUAT UJIAN KEHAMILAN]

  1. Tunggu satu hingga dua minggu setelah kehilangan haid pertama untuk mendapatkan hasil yang paling tepat. Pengiraan haid yang tidak teratur atau tidak betul boleh mempengaruhi ujian anda. Sebenarnya, 10% hingga 20% wanita hamil tidak dapat menguji sama ada mereka hamil atau tidak dengan menguji apa yang mereka fikir adalah hari pertama haid yang hilang.
  2. Gunakan ujian ini semasa anda membuang air kecil untuk kali pertama setelah bangun tidur. Air kencing ini mempunyai kepekatan tertinggi ketika bangun dari tidur dan mengandungi kadar hCG tertinggi. Apabila anda minum air, air kencing anda akan dicairkan, jadi jika ujian dilakukan pada hari kemudian, tahap hCG mungkin lebih sukar untuk diukur.
  3. Untuk beberapa ujian kehamilan di rumah, anda akan memasukkan bahagian penunjuk terus ke aliran air kencing, yang memakan masa sekitar 5 saat. Kit lain memerlukan anda mengumpulkan air kencing dalam cawan dan kemudian memasukkan sebahagian penunjuk ke dalam cawan untuk mengukur tahap hormon hCG.
  4. Ujian kehamilan di rumah biasanya mengandungi penunjuk yang memberitahu sama ada ujian telah dilakukan dengan betul. Sebagai contoh, ia akan menunjukkan sama ada terdapat banyak air kencing di bahagian tersebut untuk mendapatkan hasil yang tepat. Sekiranya petunjuk kawalan tidak diaktifkan semasa ujian, hasilnya mungkin tidak tepat.
  5. Bagi kebanyakan ujian, keputusan menunjukkan bahawa ia hanya mengambil masa 5 hingga 10 minit. Biasanya, garis berwarna atau tanda tambah muncul untuk menunjukkan hasil yang positif. Ketiadaan garis berwarna atau tanda negatif biasanya menunjukkan hasil yang negatif.

[KEPUTUSAN NEGATIF: tidak mengandung]

Hanya satu jalur warna yang muncul di kawasan Control (C) atas. Seharusnya tidak ada jalur yang jelas di kawasan Test (T). Garis kawalan dirancang untuk mengesahkan ujian dan harus intensif tajam dan jelas dengan latar belakang putih.

cara nak guna pregnancy

[KEPUTUSAN POSITIF: kemungkinan mengandung]

Jalur warna yang berbeza dan konsisten muncul di kawasan Control (C) dan Test (T). Keamatan warna jalur mungkin berbeza mengikut kepekatan dan tahap perkembangan Human chorionic gonadotropin (hCG). Garis ujian biasanya sedikit lemah dalam intensiti berbanding dengan garis kawalan. Pola peningkatan intensiti garis ujian adalah ramalan kehamilan yang jauh lebih baik daripada bacaan individu.

cara nak guna pregnancy

[KEPUTUSAN TIDAK SAH]

Sekiranya tidak ada garis kawalan yang dapat dilihat, buang ujian. Ulangi ujian dengan peranti baru.

{Masa Terbaik dalam Kitaran Anda}

Masa terbaik untuk menjalani ujian kehamilan adalah setelah haid anda terlambat. Ini akan membantu anda mengelakkan negatif negatif.1 Sekiranya anda belum menyimpan kalendar kesuburan, masa ujian kehamilan yang tepat adalah alasan yang baik untuk memulakannya.

Sekiranya kitaran anda tidak teratur atau anda tidak membuat jadual kitaran anda, jangan mengambil ujian sehingga anda lulus kitaran haid terpanjang yang biasanya anda miliki. Contohnya, jika kitaran anda berkisar antara 30 hingga 36 hari, masa terbaik untuk mengikuti ujian adalah hari ke-37 atau lebih baru.

Perkara lain yang perlu dipertimbangkan adalah sama ada anda tahu jika haid anda sudah terlambat. Menurut FDA, daripada setiap 100 orang, antara 10 dan 20 tidak akan mendapat keputusan ujian kehamilan yang positif pada hari yang mereka anggap tepat setelah mereka melewatkan tempoh, walaupun mereka hamil.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CARA NAK TUKAR SUARA WAZE

CARA NAK GUNA SHOPEE PAY

CARA NAK GUNA SHOPEE PAY