in

DOA UNTUK BERSALIN MUDAH

DOA UNTUK BERSALIN MUDAH

DOA UNTUK BERSALIN MUDAH

Doa-doa berikut adalah doa daripada potongan ayat-ayat al-quran yang berkaitan dengan zuriat, keturunan dan anak-anak berpandukan terjemahannya.

BACA JUGA: ESYARIAH SEMAK STATUS PERKAHWINAN

DOA UNTUK BERSALIN MUDAH DARIPADA POTONGAN AYAT-AYAT AL-QURAN

(DOA MENDATANGI ISTERI (BERJIMAK))

DOA UNTUK BERSALIN MUDAH

 

Maksudnya: ” Ya Allah ya tuhanku, hindarilah daripada kami syaitan dan singkirkan syaitan itu daripada apa yang Engkau rezekikan kepada kami (anak).”

(DOA UNTUK MENDAPAT ANAK SOLEH)

DOA UNTUK BERSALIN MUDAH

 

Maksudnya: “Tuhanku, kurniakan kepadaku anak-anak yang soleh (bertakwa).”

(DOA UNTUK MENDAPAT ANAK)

DOA UNTUK BERSALIN MUDAH

 

Maksudnya: “Wahai yang Maha Menjadikan, Yang Maha Mencipta, Yang Maha Membentuk.”

(DOA UNTUK MENDAPAT ANAK YANG SEMPURNA (TIDAK CACAT))

DOA UNTUK BERSALIN MUDAH

Maksudnya: “Ya Tuhanku, kurniakan kepadaku dari sisi-mu, zuriat (anak) yang baik (sempurna tidak cacat), sesungguhnya Engkau sentiasa mendengar permohonan hamba-Mu.”

[surah Ali’-Imran 3:38]

(DOA AGAR MENDAPAT ANAK YANG BERAKHLAK MULIA DAN TAHU MENGHORMATI IBU BAPA)

DOA UNTUK BERSALIN MUDAH

Maksudnya: “Wahai Tuhanku, ilhamkanlah kepadaku supaya tetap bersyukur nikmat-Mu yang Engkau kurniakan kepada-Ku dan kepada ibu bapaku dan supaya aku tetap mengerjakan amal soleh yang Engkau redai dan jadikanlah sifat-sifat kebaikan meresap masuk ke dalam jiwa zuriat keturunanku. Sesungguhnya, aku bertaubat kepada-Mu dan sesungguhnya aku daripada orang islam (yang tunduk patuh kepada-Mu).”

[surah Al-Ahqaf 46:15]

(DOA UNTUK MEMPEROLEH ISTERI DAN ANAK-ANAK YANG BERTAKWA)

DOA UNTUK BERSALIN MUDAH

Maksudnya: “Wahai Tuhan kami, kurniakanlah kepada kami daripada isteri-isteri dan zuriat keturunan kami perkara-perkara yang menyukakan (menyejukkan) hati melihatnya dan jadikanlah kami imam ikutan bagi orang yang (mahu) bertakwa.”

[surah Al-Furqan 25:74]

(DOA MENGEKALKAN KASIH SAYANG DI ANTARA SUAMI, ISTERI DAN ANAK-ANAK)

DOA UNTUK BERSALIN MUDAH

Maksudnya: “Wahai orang yang beriman, bersabarlah kamu (menghadapi segala kesukaran dalam mengerjakan perkara-perkara yang berkebajikan ) dan kuatkanlah kesabaran kamu lebih daripada kesabaran musuh, di medan perjuangan) dan bersedialah (dengan kekuatan pertahanan di daerah- daerah sempadan) serta bertakwalah kamu kepada Allah supaya kamu berjaya (mencapai kemenangan).”

[surah Ali’-Imran 3:200]

(SURAH AN-NUR: AYAT 35)

DOA UNTUK BERSALIN MUDAH

Maksudnya: Allah (Pemberi) cahaya (kepada) langit dan bumi. Perumpamaan cahaya Allah, adalah seperti sebuah lubang yang tak tembus, yang di dalamnya ada pelita besar. Pelita itu di dalam kaca (dan) kaca itu seakan-akan bintang (yang bercahaya) seperti mutiara, yang dinyalakan dengan minyak dari pohon yang berkahnya, (yaitu) pohon zaitun yang tumbuh tidak di sebelah timur (sesuatu) dan tidak pula di sebelah barat(nya), yang minyaknya (saja) hampir-hampir menerangi, walaupun tidak disentuh api. Cahaya di atas cahaya (berlapis-lapis), Allah membimbing kepada cahaya-Nya siapa yang dia kehendaki, dan Allah memperbuat perumpamaan-perumpamaan bagi manusia, dan Allah Maha Mengetahui segala sesuatu.

(AYAT & DOA SELUSUH)

Maksudnya: Serta mengeluarkan apa yang di dalamnya, dan menjadi kosong, Serta mematuhi perintah Tuhannya, dan sudah semestinya ia patuh; – (Maka pada saat itu tiap-tiap seorang akan mengetahui apa yang telah dilakukannya).

[Surah Al-Insyiqaq ayat 4-5]

Maksudnya: Pada hari ketika mereka melihat hari Kiamat itu (karena suasananya hebat), mereka merasa seakan-akan hanya (sebentar saja) tinggal (di dunia) pada waktu sore atau pagi hari.

[surah An-Nazi’at ayat 46]

Maksudnya: “Ya Allah, dengan hak Maryam, juga hak hamba SAW yang diturunkan kepadanya surah Maryam, ringankanlah daripadanya (sebut nama pesakit dan nama ibunya) penderitaan bersalin, dengan rahmatmu wahai Tuhan yang amat mengasihani dari segala yang mengasihani.”

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *