in ,

i-SAYANG EPF : SEMAKAN TARIKH,JUMLAH BAYARAN DAN CARA MOHON

i-SAYANG EPF

i-SAYANG EPF : SEMAKAN TARIKH,JUMLAH BAYARAN DAN CARA MOHON

Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) akan melancarkan kemudahan i-Sayang pada suku pertama 2022, sebagai sebahagian daripada usaha berterusannya untuk meningkatkan kesejahteraan rakyat.

Pengerusinya, Tan Sri Ahmad Badri Mohd Zahir berkata, kemudahan itu akan membolehkan pemindahan sukarela dua peratus caruman KWSP daripada akaun suami ke akaun isteri.

Katanya, satu lagi kemudahan dana persaraan yang akan dilancarkan ialah i-Lindung, yang membenarkan pengeluaran daripada Akaun 2 untuk membeli insurans hayat dan penyakit kritikal melalui platform KWSP.

APA ITU i-SAYANG EPF?

i-Sayang merupakan kemudahan terbaru yang akan dilancarkan oleh pihak Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP). Kemudahan ini telah diperkenalkan pada bulan November 2021 lepas.

Ia bertujuan untuk meningkatkan kesejahteraan rakyat untuk menjamin simpanan pada masa depan.

Menurut pengerusi KWSP, Tan Sri Ahmad Badri Mohd Zahir, i-Sayang ialah sebuah kemudahan pemindahan sukarela sebanyak dua peratus 2% caruman KWSP suami kepada akaun isteri.

BILAKAH TARIKH BAYARAN i-SAYANG?

Menurut Tan Sri Ahmad Badri Mohd Zahir, i-Sayang akan dilancarkan pada
suku pertama 2022.Tetapi, buat masa sekarang belum ada tarikh rasmi berkaitan bayaran akan dilakukan.

Portalpermohonan.com akan terus kemaskini tarikh bayaran dari masa ke semasa/ataupun join channel telegram mengenai info BANTUAN KERAJAAAN MALAYSIA di link ini https://t.me/bantuankeluargamalaysia

Kerajaan juga telah bersetuju untuk melanjutkan tempoh MORATORIUM selama 2 tahun bagi yang berkelayakan.Anda boleh layari URUS B50 MORATORIUM 2022 : PERMOHONAN untuk cara memohon dan semak senarai perbankan yang turut serta dalam moratorium ini.

INFO TAMBAHAN >>>>> 17 JENIS PENGELUARAN KWSP AKAUN 1 DAN AKAUN 2 YANG ANDA PERLU TAHU

CARA NAK MOHON I-SAYANG

[PERHATIAN]UNTUK PENGELUARAN PEMINDAHAN i-SAYANG MASIH LAGI BELUM DIKELUARKAN. JIKA PANDUAN DAN TOTURIAL SUDAH DIKELUARKAN PIHAK KAMI AKAN KEMASKINI KEPADA ANDA SEMUA.

PASTIKAN ANDA JOIN CHANNEL TELEGRAM INFO BANTUAN KERAJAAN MALAYSIA DI SINI UNTUK ANDA DAPAT INFORMASI BERKAITAN I-SAYANG KWSP DENGAN PANTAS DAN TIDAK TERLEPAS. JOIN DI SINI : https://t.me/bantuankeluargamalaysia

JUMLAH BAYARAN i-SAYANG

Sedia maklum bahawa i-Sayang ialah

  • Pemindahan caruman sukarela daripada akaun suami kepada akaun isteri
  • Jumlah bayaran yang akan diberikan kepada isteri ialah dua peratus (2%) caruman
  • KWSP turut menyokong skim caruman lebihan yang sukarela yang mana ahli boleh meminta para majikan untuk meningkatkan caruman KWSP mereka lebih 11% kadar berkanun

 

13 Comments

Leave a Reply
  1. Isyg epf klu suami tidak berkerja krn terkena strok ringan, bg yg bujang mestilah tiada manfaat yg ditrm begitu jg isuri mesti ada ekasih bkn semua org ada ekasih apa slhnya luluskan icitra 10k one off tuk ringankan beban yg tertunggak lgpun msh sempat lg bertambah simpanan andainya cpt keputusan dibuat

    • Saya dari dulu tak layak dapat bantuan kerajaan sebab nama ada di ssm walaupun dah lama tak aktif….baru2 ni banjir di sri muda daftar la bantuan banjir.sampai sekarang tak dapat lagi bantuan 1k tu..saya nak buat apa dengan 1k…cuba lah kerajaan fikirkan,.sedangkan nak minta 10k duit sendiri dari kwsp pun payah..,

      • Saya setuju walaupun bujang…ade yang bujang yang memerlukan…lagi2 bujang yang untuk sara hidup dengan tujuan untuk melunaskan sedikit hutang yang belum di lunaskn sewaktu pandemik convid 19…dan memulakn kehidupan baru untuk seorang insan yang status bujang….lagi2 saya wanita tiada beribu tiada berbape tiada bersaudara n not yet family(maried)dan still rakyat yang status bujang saya bersuara kan kecil seorang rakyat tolong n merayu agar pertimbangkan permohonan -i sayang…kepada rakyat berstatus bujang…sedikit pun tak pe…agar semua rakyat yang amat memerlukan atau tidak….saya dan semua rakyat tahu kwsp adelah duit simpanan di hari tua kami.
        Sya memohon 10 jari menadah n rasa rendah hati agar di bincang kan dan pertimbangkan lah..terima kasih from rakyat malaysia tq😥🙏🤲

    • Betul tu…kite sorg yg bkjr tngung ank² yg masih kecil,sewa rumah,kereta,susu,Pampers ank²,mkn minum…nk byr bil² semua nye wit blka xde yg free kt dunia nie,rakyat xkan hidup merempat KLU wit kwsp 10k dikuarkan…

    • Btul tu..nk mohon bantuan lain pn ssh..tu pn tgok jgk kelayakan..klu nk tlg rakyat,bantu Sume rakyat..bknnya pilih kasih,ada stgh dapat ..ada yg stgh lagi xdapat..ni rakyat nk dapatkan duit KWSP 10k pn ssh..bantuan lain² lagi lar ssh nk dapat wlupn dh mohon bnyk kali ..cara ni ke nk bantu rakyat yg dlm kesusahan pandemik covid lagi ..dgn banjir lagi..xpaham dgn dunia skrg ni,i syg tu tukar jelah ke i pening..

  2. Adeh….skang ne masa tuk pulihkan yg terkesan pekara yg terjadi masa kini bos tolong10x berfikirlah cara lojik x kemahuan rakyat…function2 yg dipapar ada baaik tp x kena dgn waktu ek.skang kami memerlukan duit kami utuk roll utuk hidup bg memulihkankan ekonomi.bayar segala yg tetrungak dan lebih baik keluakan kepada semua org.sy pasti rakyat akan mengamuk dgn tindakan. Mcm ini..kami x minta 0erkara buruk jadi pada kami.

  3. apa benda la yg korang buat ni, skrg ni yg terkesan satu keluarga, pindah 2% dari akaun suami ke akaun isteri membantu kew ??? selesai ke masalah keluarga yg terkesan tu ??? lepas ni buat la i-pening pulak.

  4. Saya setuju walaupun bujang…ade yang bujang yang memerlukan…lagi2 bujang yang untuk sara hidup dengan tujuan untuk melunaskan sedikit hutang yang belum di lunaskn sewaktu pandemik convid 19…dan memulakn kehidupan baru untuk seorang insan yang status bujang….lagi2 saya wanita tiada beribu tiada berbape tiada bersaudara n not yet family(maried)dan still rakyat yang status bujang saya bersuara kan kecil seorang rakyat tolong n merayu agar pertimbangkan permohonan -i sayang…kepada rakyat berstatus bujang…sedikit pun tak pe…agar semua rakyat yang amat memerlukan atau tidak….saya dan semua rakyat tahu kwsp adelah duit simpanan di hari tua kami.
    Sya memohon 10 jari menadah n rasa rendah hati agar di bincang kan dan pertimbangkan lah..terima kasih from rakyat malaysia tq😥🙏🤲

  5. Ingat kan boleh keluar kan 10k..eik pindah ke akaun KWSP isteri rupanya…paluiii punya kerajaan
    Puiiii😤😡😡😡😡

Leave a Reply

Your email address will not be published.

SPP FASA 2 :SEMAKAN TEMUDUGA ONE OFF

SPP FASA 2 :SEMAKAN TEMUDUGA ONE OFF

EGUMIS :SEMAK WANG YANG TIDAK DITUNTUT 2022

eGUMIS:SEMAK WANG YANG TIDAK DITUNTUT 2022