in ,

i-SAYANG EPF : SEMAKAN TARIKH,JUMLAH BAYARAN DAN CARA MOHON

i-SAYANG EPF

i-SAYANG EPF : SEMAKAN TARIKH,JUMLAH BAYARAN DAN CARA MOHON

Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) akan melancarkan kemudahan i-Sayang pada suku pertama 2022, sebagai sebahagian daripada usaha berterusannya untuk meningkatkan kesejahteraan rakyat.

Pengerusinya, Tan Sri Ahmad Badri Mohd Zahir berkata, kemudahan itu akan membolehkan pemindahan sukarela dua peratus caruman KWSP daripada akaun suami ke akaun isteri.

Katanya, satu lagi kemudahan dana persaraan yang akan dilancarkan ialah i-Lindung, yang membenarkan pengeluaran daripada Akaun 2 untuk membeli insurans hayat dan penyakit kritikal melalui platform KWSP.

APA ITU i-SAYANG EPF?

i-Sayang merupakan kemudahan terbaru yang akan dilancarkan oleh pihak Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP). Kemudahan ini telah diperkenalkan pada bulan November 2021 lepas.

Ia bertujuan untuk meningkatkan kesejahteraan rakyat untuk menjamin simpanan pada masa depan.

Menurut pengerusi KWSP, Tan Sri Ahmad Badri Mohd Zahir, i-Sayang ialah sebuah kemudahan pemindahan sukarela sebanyak dua peratus 2% caruman KWSP suami kepada akaun isteri.

BILAKAH TARIKH BAYARAN i-SAYANG?

Menurut Tan Sri Ahmad Badri Mohd Zahir, i-Sayang akan dilancarkan pada
suku pertama 2022.Tetapi, buat masa sekarang belum ada tarikh rasmi berkaitan bayaran akan dilakukan.

Portalpermohonan.com akan terus kemaskini tarikh bayaran dari masa ke semasa/ataupun join channel telegram mengenai info BANTUAN KERAJAAAN MALAYSIA di link ini https://t.me/bantuankeluargamalaysia

Kerajaan juga telah bersetuju untuk melanjutkan tempoh MORATORIUM selama 2 tahun bagi yang berkelayakan.Anda boleh layari URUS B50 MORATORIUM 2022 : PERMOHONAN untuk cara memohon dan semak senarai perbankan yang turut serta dalam moratorium ini.

INFO TAMBAHAN >>>>> 17 JENIS PENGELUARAN KWSP AKAUN 1 DAN AKAUN 2 YANG ANDA PERLU TAHU

CARA NAK MOHON I-SAYANG

[PERHATIAN]UNTUK PENGELUARAN PEMINDAHAN i-SAYANG MASIH LAGI BELUM DIKELUARKAN. JIKA PANDUAN DAN TOTURIAL SUDAH DIKELUARKAN PIHAK KAMI AKAN KEMASKINI KEPADA ANDA SEMUA.

PASTIKAN ANDA JOIN CHANNEL TELEGRAM INFO BANTUAN KERAJAAN MALAYSIA DI SINI UNTUK ANDA DAPAT INFORMASI BERKAITAN I-SAYANG KWSP DENGAN PANTAS DAN TIDAK TERLEPAS. JOIN DI SINI : https://t.me/bantuankeluargamalaysia

JUMLAH BAYARAN i-SAYANG

Sedia maklum bahawa i-Sayang ialah

  • Pemindahan caruman sukarela daripada akaun suami kepada akaun isteri
  • Jumlah bayaran yang akan diberikan kepada isteri ialah dua peratus (2%) caruman
  • KWSP turut menyokong skim caruman lebihan yang sukarela yang mana ahli boleh meminta para majikan untuk meningkatkan caruman KWSP mereka lebih 11% kadar berkanun

 

12 Comments

Leave a Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

SPP FASA 2 :SEMAKAN TEMUDUGA ONE OFF

GURU KEMAHIRAN VTO : PERMOHONAN TENAGA PENGAJAR VOKASIONAL