in ,

ESTART CARA POHON DAN TEBUS KREDIT BELIA RM150

ESTART CARA POHON DAN TEBUS KREDIT BELIA RM150

ESTART CARA POHON DAN TEBUS KREDIT BELIA RM150

Bajet 2022 yang dijajarkan kepada Rancangan Malaysia Kedua Belas telah diadun sebagai kesinambungan daripada pakej bantuan dan rangsangan ekonomi sebelum ini; juga ditambah
baik dan dilengkapi usaha baharu untuk membentuk sebuah Bajet yang inklusif, mampan dan seimbang. Mengambil kira aspirasi, impian dan keperluan ahli Keluarga Malaysia, di samping jangkaan peningkatan hasil Kerajaan bagi tahun 2022 kepada 234 bilion ringgit, Kerajaan akan terus menyediakan bajet yang mengembang. Bajet 2022 akan menyediakan sejumlah 332.1 bilion
ringgit – yang menyaksikan nilai peruntukan tertinggi berbanding bajet-bajet sebelum ini. Daripada jumlah tersebut, Kerajaan bercadang untuk menyediakan 233.5 bilion ringgit bagi belanja mengurus, 75.6 bilion ringgit untuk belanja pembangunan dan 23 bilion ringgit di bawah Kumpulan Wang COVID-19. Sejumlah 2 bilion ringgit turut disediakan sebagai simpanan luar jangka. Sungguhpun ini merupakan bajet mengembang, defisit fiskal 2022 diunjur berkurang kepada 6 peratus daripada KDNK berbanding 6.5 peratus pada 2021.

BACA JUGA: PANDUAN DOWNLOAD VIDEO TIKTOK TANPA WATERMARK MALAYSIA

Join channel telegram kami untuk mengetahui info bantuan kerajaan malaysia dan info semasa malaysia
(https://t.me/bantuankerajaanmalaysiainfo)

ESTART CARA POHON DAN TEBUS KREDIT BELIA RM150

e-Start ialah program transaksi tanpa tunai yang direka untuk memupuk budaya transaksi tanpa tunai di premis perniagaan untuk golongan muda. Menurut salah satu langkah yang diumumkan dalam bajet 2022, ia bertujuan mengurangkan beban kewangan dan menggalakkan golongan muda dan pelajar sepenuh masa yang berdaftar di institusi pengajian tinggi membuat penggunaan tanpa tunai.Melalui program ini, akaun e-dompet remaja berumur antara 18 hingga 20 tahun dan pelajar sepenuh masa di institusi pengajian tinggi akan mendepositkan RM150 sekali gus. Menteri Kewangan Tunku Datuk Seri Zafrul Abdul Aziz berkata e-Start akan memasukkan RM150 ke dalam akaun e-dompet remaja berumur 18 hingga 20 tahun dan pelajar sepenuh masa di institusi pengajian tinggi.

Berikut adalah Penyedia perkhidmatan e-tunai yang terlibat dalam program eStart:

  • BigPay
  • Boost
  • ShopeePay
  • Touch ‘n Go eWallet.

penyedia perkhidmatan e-tunai tersebut akan mendepositkan RM150 ke dalam e-wallet milik pelajar yang telah mendaftar dan mempunyai akaun sendiri di mana-mana e-wallet yang terlibat berikut. RM150 akan secara automatik dimasukkan ke dalam e-wallet pelajar dan mereka boleh menggunakan wang berikut hanya untuk melakukan transaksi yang boleh dilakukan oleh syarikat e-wallet berkenaan, yang dimana RM150 tidak boleh dikeluarkan dari e-wallet secara tunai. pelajar hanya boleh menggunakan RM150 tersebut untuk melakukan transaksi samada pembelian secara online atau pembayaran lain yang disediakan oleh syarikat e-wallet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

PANDUAN DOWNLOAD VIDEO TIKTOK TANPA WATERMARK MALAYSIA

DISKAUN SAMAN TRAFIK 50% BERMULA 1-12 NOVEMBER DI SELURUH KONTINJEN SABAH